02 03 byCRM: Materiale guide 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Materiale guide

34

Det kan være svært og en videnskab at finde ud af hvilke egenskaber forskelligt stof/materiale har. Derfor har vi udarbejdet denne lille guide, over nogle af de materialer dit tøj kan være lavet af, så du nemt kan finde ud af hvordan det skal behandles ....

 

 

    

Vigtigst af alt er dog altid at følge vaskeanvisningerne i tøjet!
 

 Acetat
Kunstfiber med smuk glans og blødt fald. Minder om silke. Anvendes specielt til foer i jakker, til kjoler, bluser og tørklæder. Vaskes ved 40°. Krøller i vask, men glattes nemt ud igen med strygning ved lav temperatur.

 Akryl Bengaline
Akryl er varmefølsomt og kan miste faconen, hvis det vaskes ved for høje temperaturer. Normalt kan akryl vaskes ved 40°, men af hensyn til tøjets pasform anbefales dog kun 30°. Tør aldrig tøj lavet af akryl i tørretumbleren.

Stretch materiale ofte brugt til bukser. I byCRM anvender vi også bengaline til nederdele, kjoler og jakker. De skal vaskes ved 30°. Tåler ikke tørretumbling. Skal hænges op og dryptørres for det flotteste resultat. Hvis tøjet krøller lidt, kan det oftest klares ved at tage det på, varmen fra kroppen får det til at rette sig ud. Det kan også stryges ved lav varme, men kun med et bomuldsklæde imellem.  

 Bomuld
Tøj af bomuld er komfortabelt, slidstærkt, nemt at vaske og har en stor absorberingsevne. Hvidt bomuld kan kogevaskes. Farvet bomuld skal vaskes i henhold til vaskeanvisningen, oftes på 40° eller 60°. Meget bomuld kan tørres i tørretumbler, men vær opmærksom på, at tøjet kan krympe en størrelse.

 Chiffon
Kendetegnes ved gennemsigtighed, lethed og flagren, som gør det eftertragtet til kjoler. Behandles skånsomt! Håndvask anbefales ofte. Ellers: vask ved 30° på skåne-program med special-vaskemiddel. Tåler ikke tørretumbling.

 Denim
Denim (eller cowboystof) er kraftigt stof af enten ren bomuld eller bomuld og polyester og vaskes typisk på 40°. Du bør altid vaske og stryge jeans med vrangen ud for at bevare farven og undgå hvide slidstreger. Du kan med fordel lægge dine jeans i blød i 5 liter vand tilsat 4 spiseskefulde eddike i omkring en halv time, inden du vasker dem efter anvisningerne. Eddiken hjælper med at holde på farven i stoffet. Tag hurtigst muligt jeansne ud af vaskemaskinen, når de er færdig vasket – så undgår du folder. 

 Elasthan


Elasthan/Lycra/Spandex giver en behagelig elasticitet. Tåler vask mellem 30°-40° eller skal behandles som det materiale det er blandet med. Tørretumbling anbefales ikke.

 Hør
Vegetabilsk naturprodukt, som har bedst af at blive vasket på skåneprogram. Krymper i vask. Krøller meget, men tåler strygning - gerne med damp. Vaskemidlet må ikke indeholde blegemiddel, da det beskadiger stoffet. Hør tåler ikke at blive gnedet på. 

 Modal
Modalfibre er kunstige cellulosefibre. Tåler vask ved 60° og strygning på højeste temperatur. Kan tørretumbles.

 Polyamid
Krymper ikke i vask. Lyst stof af polyamid tåler vask ved 60°, men tøjet bliver som regel rent ved 40°. Tåler skånsom centrifugering, tørring i tumbler ved højst 60°. Farvning anbefales ikke.

 Polyester 
Polyester er et syntetisk materiale, som bruges i alle former for beklædning. Det er ofte blandet  med enten bomuld eller viskose. Polyester er nemt at pleje og krymper ikke i vask. Polyester kan vaskes ved 40°, 60° eller 95°, dog afhængig af farven og typen af tøj. Farvning anbefales ikke.

 Poplin
Tæt lærredsvævet stof med dobbelt så mange tråde på langs som på tværs af stoffet. Findes som ren bomuld og bomuld/polyester. Anvendes ofte til skjorter. Behandles efter anvisningen for det tekstil, det er fremstillet af.

 Silke
Hedder også: soie, seta, seda, seide.
Silke er sart og skal behandles med forsigtighed. Det skal håndvaskes med et skånsomt vaskemiddel eller et egnet vaskeprogram. Ofte er vaskemaskinens uldprogram også god til vask af silke. Du må aldrig tørretumble tøj af silke, men blot lægge det til tørre på et håndklæde. Desuden er det nemmest at stryge, imens det stadig er en smule fugtigt. Stryg altid silketøjet på vrangen, dermed undgår du blanke strygemærker på retsiden. I få tilfælde skal silketøj sendes til rens.

 Tyl
Tyl-stretch kjoler, toppe og nederdele vaskes på 30° i maskinen, gerne i en vaske pose eller i et pudebetræk, så materialet ikke trækkes skævt, hvis det skulle hænge fast i noget i tromlen. Materialet kan selvfølgelig også vaskes i hånden. 
Hvis tyllen skulle krølle lidt, er det meget nemt at have med at gøre, hvilket også gør det nemt at rejse med! Damp får tyllen til at rette sig helt ud - det kan evt. hænges ud i badeværelset, mens du bader og få dampen derfra eller du kan anvende et damp strygejern og "puffe" lidt damp på toppen eller kjolen. Strygejernet må endelig ikke ramme tyllen, da der er elastan i materialet og det derfor vil blive ødelagt. En anden mulighed er at anvende en vandforstøver, idet vandet får materialet til at trække sig sammen og rette sig ud. Tyl-stretchen er et meget let materiale, som tørrer hurtigt. Farvning af tyl anbefales ikke.

 Uld
Oftest kan det være tilstrækkeligt blot at lufte dit tøj af uld. Trænger det til vask, så brug et uld- eller håndvaskeprogram eller vask det i hånden. Det er vigtigt, at du bruger et uld-vaskemiddel. Uld tåler en skånsom centrifugering, men bør ikke tørres i tumbler, da det ofte vil krympe. Tøj af uld holder formen bedst, hvis du tørrer det liggende på et håndklæde.

 Viskose
Viskose er behageligt blødt at have på. I våd tilstand krymper viskose en smule, men du kan få tøjets oprindelige form tilbage ved at dampstryge det. Viskose tåler vask mellem 30°- 60°.


www.byCRM.dk


Etiketter:

35 36 37 38